Læsetid: 8 min

Der er en, og kun en måde at finde ud af den faktiske størrelse på et billedet. Det er: Antallet af pixels billedet indeholder. Hvor mange pixels bredt og højt er det?

størrelse og opløsning: hvad er forskellen?

Zoom langt nok ind, og du vil se en masse farvede firkanter: Disse firkanter er pixels.

Nu tænker du måske på at spørge, “Hvad med megabytes?” Til hvilket jeg vil svare, “Ja! Ja, du har ret. Megabytes er en måde at måle ‘størrelsen’ på billede filen” Et svar der med det samme vil blive efterfulgt af, “KAN DU SÅ KOMME UD!” i min bedste imitation af Kirsten Walthers stemme som Yvonne.

Vi snakker om hvor stort dit billedet skal være for at kunne printe, eller vise det på nettet, og ikke fil-størrelsen.

Uanset hvad du har tænkt dig at gøre med dit billede, er det utrolig vigtigt at gemme det i den opløsning du har intentioner om at bruge det i. Lad os starte ud med hvordan man gemmer billeder til print.

Hvordan man gemmer den rigtige størrelse til billede print

Med mindre du har tænkt dig at printe (en plakat, messe banner, eller skilt) Vil du næsten med sikkerhed skulle printe på en 300 DPI (Dots per inch) printer, da det simplethen er opløsningen for langt de fleste printere.

300 DPI betyder at printeren kommer til at spytte 300 små prikker blæk ud for hver “tomme”, på hver række af dit billede. Det anbefales at dit billede indeholder samme DPI som den printer du kommer til at printe billedet på.

Når nogle spørger dig om en “300 DPI fil,” Er det i virkeligheden fordi de efterspørger nok pixel til at kunne printe det på en 300 DPI printer.

Hvordan laves en “300 DPI” fil

Når vi ved at printeren vil printe 300 ‘dots per inch’, skal vi bare finde ud af hvor mange pixels printeren skal bruge. Det nummer kan hurtigt findes ved at gange 300 med det ønskede antal ‘inches’ vi vil have printet i.

For en 4 x 6 fotografisk print kvalitet, på en 300 DPI printer, skal du bruge 1200 x 1800 pixels.

Hvis du lige som jeg, hurtigt blive træt af matematikken og vil slippe for at sprøjte sved fjerner under armene på din yndlings skjorte, kan du måske finde lidt nytte i denne oversigt.

størrelse og opløsning: hvad er forskellen?

Der går 2,54 cm til 1 inch

Størrelse vs form 

Dit billedet er nødt til at være i samme “formatforhold” (form) som det papir du printer på, da det ellers kan forvrænge eller skære vigtige dele af dit billede. Hvis dit billede derimod allerede er den samme form som dit papir, kan du rette det til med ‘resize værktøjet’i Photoshop eller lignende programmer.

Ofte vil du dog opleve at dit billede er i en anden form end det print du har tænkt dig at lave. I det tilfælde er det ‘beskæringsværktøjet’ du skal bruge.

Visning af billeder på en skærm

Skærme er meget mere sparsomme når det kommer til brugen af pixels i forhold til printere. Når en printer opsluger 300 af dine hårdt-tjente pixels per inch (PPI), vil den nærige skærm måske kun bruge så lidt som 72.

Det betyder at et 2400 x 3000 pixel billede brugt til at lave et 8 x 10 print, ville forstørres op til et næsten 85 cm højt billede på en 72 PPI skærm.

Størrelses forhold ville være nemme at tilgå hvis alle skærme brugte 72 PPI opløsning. Problemet er, det gør de ikke; som i slet ikke. De plejede at være det, og 72 PPI er stadig brugt som reference for designere, men de fleste moderne computer skærme bruger nu 96 PPI. Retina skærme bruger omkring 220 PPI. Det komplicere selvfølgelig den rigtige størrelse billedet til brug på nettet.

Du har måske lagt mærke til at når der snakkes printere, er udtrykket DPI brugt, og nu vi snakker om skærme henvises der til PPI  (pixels per inch). Gode øjne!… Og ja, det er korrekt. Skærme arbejder ikke i prikker af blæk, men derimod pixels der lyser op, for at skabe billedet.

Størrelses forhold for billeder til upload på nettet

Når du gemmer billeder til en hjemmeside eller blog, er det oftes det eksisterende layout der diktere hvor mange pixels høj og bred du er nødt til at have din billede størrelse i.

De fleste billeder der er brugt i bloggen her, har en bredte på 600 pixels. ‘Header’ billeder der fylder hele siden vil som regel være større, og ligge i nærheden af 1200 pixels, hvilket efterlader browseren til at strække billedet skulle ‘browser vinduet’ have behov for at være større.

Hvis du over-tilpasser store displays, ender du hurtigt med billeder der sænker loading hastigheden på hjemmesiden. Det er et balance nummer. Du vil som udgangspunkt have de mindste filer til formålet.

Når der ikke er brug for at tilpasse et billedet til et bestemt størrelses forhold, kan du være ret spontan med størrelsen. Hvad jeg betragter som “høj opløsning” på nettet, vil ligge i nærheden af 1200 – 1600 pixels højde og bredte.

Vi tilbyder at rette størrelses forhold, croppe samt midterstille produkt billeder inklusiv i prisen på alle fritlægninger – få lavet 3 gratis test billeder HER