Læsetid: 6 min

Når du deler en PSD fil med en klient eller bare vil reducere størrelsen på dit lager af produktbilleder, spiller størrelsen af filen ind. At spare så mange megabytes som muligt, hjælper dig med at spare tid på upload, så det er et kritisk tiltag mange glemmer at benytte. Hvordan gør du det så? Jeg vil prøve at forklare nogle af de bedste trick til hurtigt at reducere din Photoshop fil-størrelse. Vi får en del spørgsmål til hvordan det håndteres bedst når vi fritlægger billeder for vores kunder.

Før du prøver nogle af tricksene af, så gem arbejdet og dupliker det. Lad være at bruge nogle originale dokumenter da det kan reducere dine redigerings muligheder.

reducere dine photoshop filer

1. Lav et solidt farve lag i toppen af din fil.

Dette er den mest effektive måde at reducere din fil størrelse på, og kan i nogle tilfælde reducere størrelsen med op til 50%. Jeg downloadede for nyligt en pakke store PSD-filer, og opdagede hurtigt at når jeg kiggede på dem i “Finder” så de ud til at være blanke. Efter jeg fik åbnet dem i photoshop viste det sig at alle lag var til stede, og den blanke thumbnail skyldtes et solidt hvidt lag der var lagt i toppen af PSD-filen. Hvorfor ville man dog noglesinde benytte sig at dette?

reducere dine photoshop filer

Efter at have siddet og eksperimenteret med filerne, fandt jeg hurtigt ud af svaret. Det vidste sig at fil-størrelsen blev betydeligt større lige så snart jeg fjernede laget! Photoshop’s høje kvalitet af fil eksempler fylder en hel del, så at tilføje et hvidt lag, der dermed vises i eksemplet, spare dig tonsvis af plads på store filer.

Bagsiden ved dette trick er selvfølgelig at du mister det pæne fil eksempel i dine applikationer, som Finder eller Bridge. Har du brug for en hurtig no-brainer til at reducere dine PSD filer før du uploader dem, er det dog et genialt trick.

Tip: I stedet for at tilføje et lag på toppen, er det muligt at skjule alle lagene. Det kan dog blive lidt kompliceret hvis man sidder med en kompleks PSD-fil, hvor nogle lag skal skjules mens andre ikke skal.

 

2. Behold kun det essentielle

Jeg ved godt dette trick lyder som en selvfølge, men det kan være nemt at glemme mange af de unødvendige små ting der erhverves når man løbende skaber sit dokument. Skjulte lag der er lavet som grobund for at tracke designet? Slet dem. Et lag brugt som farve palette? Slet det. Noter og målinger? Slet dem. Når du går filerne igennem, så spørg dig selv, “Har modtageren af filerne brug for at se dette?” Hvis svaret er nej, så slet det!

 

3. Flet/Glat lagene

Ideen her er ret simpel, en PSD med 100 lag er langt større end en PSD med 10 lag. Vær dog på vagt, da udfladning af lag kan være destruktiv og reducere din evne til at ændre i filerne betydeligt. Flet kun PSD’en du sender til en klient, printer osv., og flet kun lag du ved ikke skal bruges til efterredigering af modtageren du sender filerne til.

reducere dine photoshop filer

I de fleste tilfælde er det god forholdsregel at flette lag, inden du deler filerne. Der vil være tonsvis af projekter hvor du ikke vil give personen der modtager filerne, muligheden for at ændre specifikke aspekter i PSD-filen, og at flette de kritiske lag vil mange gange være en af de bedste måder at undgå det på.

 

4. Tilføj masken til lagene

Lag-masker er komplekse redskaber der optager meget plads. De er essentielt ekstra lag der kan gemme sig i mængden af projektfiler. Højre-klik på en maske og tryk “tilføj til lag” for at reducere størrelsen på din PSD-fil.

reducere dine photoshop filer

5. Beskær overskydende lag til grænsen på dit dokument

Selv grafikken og farverne du efterlader udenfor dit kanvas tilføjer til den samlede størrelse på din PSD-fil. Husk derfor at slet alt der strækker sig ud over dit kanvas lag. Du sparer selvfølgelig kun plads hvis du skulle have nogle filer der gør det. For hurtigt at sikre sig det ikke er tilfældet kan du trykke Command + A for at vælge alle lag, og derefter trykke Image > crop.

reducere dine photoshop filer

6. Rasteriser smart objekter

Når du rasteriser et smart objekt (Layer > Rasterize > Smart Object), fjerner du dets data, hvilket gemmer en masse plads. Koden der gemmer de forskellige funktioner for objektet bliver nu slettet, hvilket gør filen mindre. Dette trick er ikke specielt komplekst, men bliver nemt glemt.

reducere dine photoshop filer

7. Brug justerings lag

Dette er nok det mest tekniske trick, men kan hjælpe en hel del hvis du duplikere lag for at blende to billeder sammen. Når du duplikere et lag, duplikere du os fil-størrelsen på det lag. Justerings lag arbejder fra det originale lag, så det gemmer plads. Normalt, duplikere du et lag hvorefter du skifter blend-mode til screen. Du skal i stedet lave et justerings lag og skifte blend-mode på justerings laget til screen.

_______________________________________

Selvom alle disse tips kan være hjælpsomme, er den bedste måde at sikre sig fil-størrelsen forbliver overkommelig, ved at planlægge forud. Hvis du kan planlægge forud, kommer du langt nemmere igennem et projekt med en overkommelig fil-størrelse. Vi laver gerne en gratis fritlægning for dig, hvor du bagefter selv i Photoshop kan prøve at arbejde med fil-størrelsen.